okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

IQ

Resistance!

Alles bij elkaar is dit ‘dubbelalbum’ of liever ‘het nieuwe IQ album met de ijzersterke bonussen op een tweede schijfje’ best nog een aardige kluif. Maar dan heb je ook wat voor de komende uren, dagen, weken, maanden, jaren en wellicht nog wat uren.

Tot het volgende werkstukje dus…

Hoe het ook zij, er is gelukkig geen ellenlang intro of ander geleuter te bespeuren. Resistance knalt er vrijwel onmiddellijk lekker in met een ijzige A Missile om dan linea recta door te stomen naar een bloedmooie Rise en een hemels klinkende Stay Down alwaar de getormenteerde zielen van gitarist Mike en zanger Peter als gloeiend hete messen door de gezwollen, maar o zo prachtige orgel- en andere keyboardklanken van Neil snijden. Wat een rijtje ijzersterke openers zijn dit toch en wat een dynamiek en hoe het geheel dan weer op haar beurt gedragen, opgetild en versterkt wordt door een fantastische ritmesectie, bestaande uit bassist Tim en drummer Paul. Het lijkt verdorie soms net alsof alle potten en pannen tegelijk van de keukentafel afdonderen zoals in The Great Spirit Way. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige overgangen of de fraai ingetogen liedjes als Shallow Bay en If Anything, waarin Peter loepzuiver de nog de resterende sterren van de hemel zingt.

Het enige pietepeuterige minpuntje zou kunnen zijn dat zo’n stortvloed aan materiaal het je misschien lastig kan maken om snel alles tot je te nemen. Laat staan om je favorieten aan te kunnen wijzen. Maar de machtige afsluiter Fallout op de bonusschijf heeft absoluut en al vrij snel de doorslag gegeven om ook deze laatste IQ weer de volle mep te geven.

Kortom, wat mij betreft is IQ er opnieuw in geslaagd boeiende, ingenieuze en soms in donkere nevelen gehulde epische stukken neer te zetten.

A Missile (6:40)
Rise (6:49)
Stay Down (7:54)
Alampandria (3:47)
Shallow Bay (6:21)
If Anything (6:03)
For Another Lifetime (15:22)
The Great Spirit Way (21:44)
Fire and Security (5:25)
Perfect Space (8:33)
Fallout (19:54)

Share Post :

More Posts