okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

Avandra

Hola! Misschien wordt dit wel mijn ‘metal’ plaat van het jaar! Wie zal het zeggen. Maar wat een geluk dat ik dit voor mij geheel onbekende gezelschap uit Puerto Rico heb leren kennen.

Wat maakt deze inmiddels tweede langspeler van Avandra nu zo bijzonder? Net als bij de melancholische geluiden van favorieten The Foreshadowing en Katatonia zijn het de mooi ingetogen, harmonieuze en de soms zelfs plechtige zangpartijen, die het ‘m doen.

Natuurlijk is niet alleen de zang voor mij heel belangrijk. Descender heeft net als de albums van Katatonia een melancholieke, bevreemdende sfeer en ondanks het virtuoze en vlottere gitaarspel druipt de troosteloosheid er al vrij spoedig vanaf. Niet zo heel vreemd als je weet dat dit album in 2017, het jaar waarin de werkelijk nietsontziende orkaan Maria over grote delen van Midden Amerika raasde, is opgenomen. Met name in Puerto Rico heeft deze allesverwoestende orkaan ruim 2900 mensen het leven  gekost en is er onnoemelijk veel materiële schade aangericht.

Wat ik zeker niet mag vergeten te vermelden zijn de prachtige melodieën. Want waar technische hoogstandjes in de progressieve rock/metal een goede melodie nog weleens compleet ‘om zeep’ kunnen helpen, is dit hier gelukkig niet het geval. Voor het overige is dit een uitstekend voorbeeld van goed gespeelde ‘progressieve rock/metal’ met – naar verluidt – behoorlijk wat Dream Theater invloeden. Al kan ik dat laatste niet bevestigen, want ik heb ooit na het beluisteren van enkele Dream Theater nummers, deze noten goochelaars weer snel aan de kant gezet. Te snel misschien? Wie zal het zeggen.

Daarnaast bevat de muziek van Avandra een flinke scheut Opeth en hoewel deze formatie uit Zweden ook geen echte favoriet is, vind ik deze invloeden nog niet eens zo heel verkeerd. Verder hebben onder andere ex-Dream Theater Kevin Moore (!), gitarist/toetsenist Richard Henshall (Haken) en programmeur Daniel Schwartz (Astronoid) hun medewerking verleend aan het tot stand komen van dit bijzondere album.

Enfin… ik kan wel uren over deze mooie muziek kletsen, maar tenslotte moet er óók nog ‘gedanst’ worden! Dus geniet ik – al zwierend en zwaaiend en soms tegen het zweven aan – alweer een kleine zestig minuten lang van deze zeer aangrijpende Avendra met als hoogtepunt het fraaie Adder’s Bite.

Ja, dit zou zomaar mijn favoriete ‘metal’ album van het jaar 2019 kunnen worden!

Descender

 

Beyond the Threshold: Part 1 – Helios Awakens (6:20)

Beyond the Threshold: Part 2 – Helios Descends (6:09)

A Decision Must Be Made (6:01)

The Narrowing of Meaning (11:06) met Richard Henshall

Even//You (4:43)

Adder’s Bite (13:13)

Derelict Minds (7:20) met Kevin Moore

Q.E. (4:20) met Daniel Schwartz

Avandra:

Christian Ayala Cruz: zang, gitaar, synthesizers
Luis Javier Rivera Guilbot: gitaar
Adrián Arroyo Schuck: drums
Gabriel Alejandro Rodríguez Martínez: basgitaar

Gastmuzikanten:

Christopher De León Jones: eerste solo in Beyond the Threshold: Part 2 – Helios Descends
Richard Henshall (Haken): tweede solo in The Narrowing of Meaning
Israel Romero Pérez: solo in Even//You
Kevin Moore (Ex-Dream Theater, Chroma Key): keyboard in Derelict Minds
Daniel Schwartz (Astronoid): Percussie programmering in Q.E.

Share Post :

More Posts