okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

Ritual Howls

Alone Together, Thought Talk en het naargeestige Devoured Decency waren de eerste drie vrijgegeven tracks en dit zijn tevens de meest indrukwekkende songs op deze spiksplinternieuwe schijf van deathrock formatie Ritual Howls uit Detroit. Na enige tijd blijkt Alone Together zelfs een geniepige hersenspook te zijn. Oftewel… Alone Together is een oorwurm van wereldformaat! In een ander universum zou dit nummer zomaar een hele grote hit kunnen worden!

Over de resterende tracks, op het mistroostige, maar zeer dansbare The Offering en hekkensluiter met dichtvallend slot All I’ve Known na, heb ik echter nog wat twijfels. Het surrealistische, door het koude maanlicht beschenen landschap van Turkish Leather, de inktzwarte luchten en de troosteloze dieptes van Into the Water en de macabere danceclub ritmes op Their Body, je vindt het allemaal op dit album wel weer ergens terug. Alleen lijkt het geluid nu kaler, met als gevolg dat de liedjes in de eerste instantie wat minder spectaculair klinken. Ook kent Rendered Armor in tegenstelling tot de laatste drie voorgangers een tweetal flauwe composities, namelijk Mother of the Death en het drammerige Love Cuts. 

Het machtige spaghetti-western geluid compleet met huilende gitaren, dreigende synths, ultra strakke elektronische beats en de heerlijk duistere bariton van Paul Bancell maakt echter dat deze Ritual Howls ’light’ nog altijd met kop en schouders boven het gros der huidige goth/industrial/dance-deathrock bandjes uitstijgt.

Tip: als je deze band nog niet kent, luister dan ook even naar de andere albums van Ritual Howls.

Ritual Howls

Alone Together (4:43)
Mother of the Dead (3:49)
Love Cuts (3:23)
The Offering (4:05)
Devoured Decency (4:15)
I Can Hear Your Tears (5:03)
Thought Talk (5:24)
All I’ve Known (4:42)

Written + Produced by Ritual Howls
Paul Bancell | Vocals, Guitars
Christopher Samuels | Drums, Synths & Sounds + Acoustic Guitar on “Alone Together”
Ben Saginaw | Bass
Recorded by Adam Cox @ Hamtramck Sound Studios, Hamtramck, MI USA
Mastered by Rafael Anton Irisarri @ Black Knoll Studio, NY USA
Design by Chris Samuels

2013
2014
2016
2017

Share Post :

More Posts