okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

Exit North

Op Book of Romance and Dust gloort, samen met de mijmeringen van David Sylvian, heel in de verte het verstilde van Mark Hollis. Ik hoor… nee, belééf op dit album hele mooie geluiden, die mij regelmatig aan deze twee artiesten doet denken. De instrumentatie is weliswaar iets weelderiger, maar het wordt nergens overdadig of bombastisch. Ik zou niet eens weten hoe al die prachtig klinkende instrumenten heten.
Wat ik wel weet is dat Thomas Feiner niet alleen heel mooi kan zingen en dat onder begeleiding van ‘slechts’ een enkele piano, een paar violen of een cello, maar dat hij incidenteel ook op de trompet te horen is.

Wat echter het meest opvalt zijn de stiltes in de muziek. Die zijn werkelijk fenomenaal. Dat ‘even helemaal niets’ of ‘zo goed als niets horen’ zó mooi kan zijn. Zelfs de pauk is op een gegeven moment niet meer te horen, maar je voelt ‘m nog wel!

De knappe arrangementen, de ingetogen sfeer, de schitterende melodieën. Ik wil dit niet eens vergelijken met het solowerk van Steve Jansen dat doorgaans nog abstractere songstructuren bevat en soms zelfs geen enkele. Maar ook niet met dat andere album van Thomas Feiner uit 2008, The Opiates Revised, met totaal andere muzikanten en dat meer nog dan deze Book of Romance and Dust, een weliswaar fraai maar toch meer een ‘gewoon’ liedjes album is.

Het huidige samenwerkingsverband tussen Steve Jansen, Thomas Feiner en vrienden is sinds Tender Extinction duidelijk hechter geworden, waarin de twee toppers elkaar nog beter aanvoelen én aanvullen.

Ja… het ‘ademt’ zo nu en dan ook nog wel een beetje ‘Tin Drum’.

Uiteraard.

Book of Romance and Dust

Bested Bones (5:20)

Short of One Dimension (5:53)

Sever Me (4:24)

Passenger’s Wake (3:58)

North (4:57)

Lessons in Doubt (4:05)

Spider (4:43)

Losing (9:11)

Another Chance (4:00)

Tags: ,

Share Post :

More Posts