okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

Riverside

Strijkers versus engelenkoren

Zanger en (bas)gitarist Mariusz Duda is weer heerlijk op dreef op dit spiksplinternieuwe album van Riverside. Dat hij op Wasteland zelfs alle registers opentrekt, maakt hem voor mij momenteel een van de fijnste zangers in de progressieve rock/metal wereld. De a capella zang, maar ook het mooie vioolspel van Michał Jelonek en de spaghettiwesternmomentjes zijn als de nodige sfeerelementen meer dan geslaagd te noemen.

Kers en kippenvel

Desalniettemin is Michał Łapaj voor mij de kers op de taart! Meer dan voorheen is hij een sfeermaker, die heel  subtiel met zijn toetsenspel het voornamelijk door gitaren gedomineerde geluid van Riverside naar een hoger plan tilt. Ik krijg zelfs kippenvel bij het horen van de prachtige pianoklanken in The Night Before!

Contrast of repetitief

Toch heb ik ook een paar minder plezierige noten gevonden. Daar waar zware gitaren een mooi contrast vormen met de rustige en melodieuze passages in Acid Rain, Wasteland, Lament of Vale of Tears, strijkt daarentegen het repetitieve gitaargeweld in The Struggle for Survival een beetje tegen de haren in. . In dit nagenoeg instrumentale nummer vind ik – dat wat een hoogtepunt zou moeten zijn: de gitaarsolo van gastmuzikant Maciej Meller – niet zo heel denderend. Voor mij is het in elk geval een behoorlijke ‘struggle’ om door dit tamelijk lange stuk heen te komen.

Uit eigen as herrezen

De loop van de rivier mag dan enigszins veranderd zijn, het is en blijft razend knap als je na zo’n tragedie op deze wijze terug kunt komen met zo’n schitterend album als Wasteland. Natuurlijk… ook ik mis het fraaie en zeer gevoelige gitaargeluid van de in 2016 overleden Piotr Grudziński. Voor een vaste groep muziekvrienden daarentegen laat het verlies van een fijne kameraad en goede collega ongetwijfeld nog veel diepere sporen achter en dit voel je heel sterk in de muziek terug. Dit trieste feit had ook zomaar de ondergang van Riverside kunnen betekenen. Ik ben daarom heel blij en dankbaar dat Mariusz, toetsenist Michał en drummer Piotr Kozieradzki, weliswaar voorlopig als trio, besloten hebben om samen muziek te blijven maken als een van de meest smaakvolle progressieve rockbands van dit moment.

 

Wasteland

The Day After (1:48)

Acid Rain (6:02)

Vale of Tears (4:48)

Guardian Angel (4:23)

Lament (6:08)

The Struggle for Survival (9:31)

River Down Below (5:40)

Wasteland (8:25)

The Night Before (3:58)

Share Post :

More Posts