okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

Cosmograf

The Hay-Man Dreams, 2017

Robin Armstrong

The Hay-Man Dreams

Wat Steven Wilson met zijn album To The Bone nèt niet is gelukt, laat de voor mij volslagen onbekende Robin Armstrong uit het Engelse Waterlooville pardoes alle haren recht overeind staan.

Robin blijkt niet alleen een groot songwriter te zijn. Hij is ook een begenadigd zanger en een talentvol multi-instrumentalist. Toch is hij niet graag helemaal alleen in zijn zelfgebouwde opnamestudio bezig. Het liefst nodigt hij zijn al even talentvolle muziekvrienden uit. De afsluiter Hay-Man zit daarom niet alleen vol verrassende elementen, wendingen of knap gitaarspel; de inbreng van gastzangeres Rachael Hawnt tilt dit prachtige nummer al snel naar een nóg hoger niveau.

The Hay-Man Dreams is alweer het zevende album van Robin en net als bij enkele van zijn vorige platen is de muziek gebaseerd op een intermenselijk verhaal. Dit keer betreft het de overlevering van een meelijwekkend wezen gemaakt van stro, gehuld in lompen en met de welbekende hoge hoed op z’n stoffige bol. De ongelukkige vogelverschrikker is ooit als eerbetoon door een jonge vrouw ter herinnering aan haar veel te vroeg gestorven man neergezet en inmiddels zwaar aangetast door weer en wind is het enige wat de stakker van stro nog rest, is zijn dagen slijten in een veld vol graan en zoete herinneringen.

Parallel aan dit mooie, maar droevige sprookje loopt het eveneens aangrijpende, waargebeurde verhaal van een jonge veehouder die onder mysterieuze omstandigheden in een sloot de dood vond. Het overlijden van de Robin’s betovergrootvader wordt op een prachtige en emotionele wijze door Armstrong vertolkt in Melancholy Death of a Gamekeeper.

Hoewel de muziek niet vernieuwend is, klinkt het geluid op The Hay-Man Dreams toch vrij modern. Het is slechts ‘progressief’ met een kleine ‘p’, zoals Robin dit heel bescheiden weet te zeggen. Maar afgezien daarvan is dit album wél eindeloos mooi geworden.

En daar gaat het tenslotte om!

The Hay-Man Dreams

1. Tethered and Bound (6:36)
2. Trouble in the Forest (7:32)
3. The Motorway (8:21)
4. Cut the Corn (5:08)
5. Melancholy Death of a Gamekeeper (4:58)
6. Hay-Man (12:38)

Totale tijdsduur: 45:13

Discography

The Unreasonable Silence, 2016)

Capacitor, 2014

The Man Left in Space, 2013

When Age Has Done Its Duty, 2011

End of Ecclesia, 2009

Freed from the Anguish, 2008

Share Post :

More Posts