okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

Nick Cave & The Bad Seeds

Skeleton Tree

“Het album dat ik nooit ofte nimmer wilde kopen”

Het begon allemaal een kleine week geleden met het prachtige Push The Sky Away. Dit album, dat in zeer korte tijd stukje bij beetje haar schoonheid heeft prijsgegeven, is een tamelijk forse ‘ear-opener’ gebleken en Skeleton Tree is nu eenzelfde lot beschoren. Heel wonderlijk allemaal en hoewel ik nog steeds geen liefhebber van eerder werk ben, ga ik er op dit moment toch vanuit dat er nog meer pareltjes op het Cave strand moeten liggen.
Zijn Bad Seeds album uit 1997: The Boatman’s Call staat in ieder geval al genoteerd! (Edit: is zojuist ook al aangeschaft!)

De belangrijkste reden voor de ommekeer zou weleens het vocale gedeelte op de laatste twee albums kunnen zijn. De zang klinkt op een of andere manier doorleefder, subtieler en daardoor aangrijpender. Niet geheel vreemd natuurlijk zingt Cave op zijn nieuwe album zo mogelijk nog hartverscheurender – en mooier – dan ooit en soms gaat zijn af en toe haperende en zwaar geëmotioneerde stem dwars door merg en been. Tel daar nog bij op dat de schijnbaar eenvoudige muzikale omlijsting op Skeleton Tree van een onvoorstelbare schoonheid is, waardoor het ongemakkelijke gevoel dat zijn stem oproept nog eens wordt versterkt. Een enkele keer meer dan je lief is, misschien?

En… zelfs al voelt Skeleton Tree op z’n minst nog wat oncomfortabel aan, ik ben zo blij dat ik het album dat ik nooit ofte nimmer wilde kopen… gekocht heb vandaag.

Tags:

Share Post :

More Posts