okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

Southpaw

Adrian was een “southpaw”

Muzikaal gezien steekt Het Geluid makkelijk boven het gros van de 80’er jaren wavers uit. Hoewel Adrian Borland wat techniek betreft toch een wat eigenaardig trekje had. Hij was natuurlijk een “southpaw”, maar veel aparter was zijn neiging om zijn rechterduim ónder de nek van de gitaar te laten hangen in plaats van hem er overheen te leggen. De enige andere meneer die ik dat wel eens zag doen was Simon Gallup van The Cure, die qua uitstraling de ultieme bassist is. Zelf ben ik bepaald ook geen virtuoos, laat ik dat vooropstellen, maar ik ben altijd wel geinteresseerd in de apparatuur en de eigenaardigheden van muzikanten en vooral de gitaristen.

Adrian was zeker technisch gezien geen gitaargod zoals bijvoorbeeld Stevie Ray Vaughn, maar in het new wave wereldje van de “early eighties” was dat ook niet nodig om er bovenuit te springen. Eigenlijk zijn de mannen van The Comsat Angels nog wel verder dan Adrian als je puur naar muzikale ontwikkeling kijkt. Stephen Fellows en de zijnen waren, voordat ze hun muziek ontdeden van alle overbodige franje een jazz/rockband en even afgezien van de vraag of dat aardige muziek is, om jazz te spelen moet je wel degelijk onderlegd zijn.

Hoe dan ook, een “southpaw” wil niets meer betekenen dan dat je linkshandig gitaar speelt.

Ook het feit wat ik al eerder aanhaalde, dat Adrian zijn rechterduim zo laat hangen, is eigenlijk geen toonbeeld van fabuleuze techniek. Maar Adrian kon wel degelijk spelen, zelfs als zijn solo’s wat simpel klonken zoals in “A New Way of Life”.

Uiteindelijk is goede muziek maken natuurlijk maar beperkt afhankelijk van hoe goed je nou kan spelen, zeker in de “verantwoorde” populaire muziek. Het gaat voor mensen zoals jij en ik veel meer om de bezieling en de intensiteit.

En juist daarin staat Adrian Borland op eenzame hoogte, niet alleen in zijn teksten of hoe hij die ten gehore bracht, maar óók in zijn gitaarspel. Dat is één grote oerschreeuw, gepaard aan een maniakale verbetenheid, het is puur en eerlijk tot op het bot.

Skyline, 3 januari 2008.

 

Share Post :

More Posts