okkibox.net

Scrapbook

A Personal Blog About Music

Portfolio

In de herkansing

Dankzij het kleine platenlabel Renascent zijn een aantal albums van The Comsat Angels weer verkrijgbaar. Gelukkig had ik al het vinyl, waaronder een aantal maxi-singles, nog goed bewaard. Maar ja…toen ging de platenspeler kapot! En aangezien we nu bijna alleen nog maar cd’s kunnen kopen, had je toch een probleem als je The Comsats wilde beluisteren.

Daarom is het fantastisch, dat een groepje enthousiaste mensen in Engeland het aangedurfd hebben om deze albums (én die van The Sound) opnieuw uit te brengen . Jazeker, nu heb ik bijna alles dubbel…en dat heeft géén enkele andere band ooit tot op heden gepresteerd!

Wat is er nu met die muziek van The Comsat Angels aan de hand?

Ik kan niet zeggen dat ze beter zijn als bijvoorbeeld U2 of de Simple Minds, want dat is altijd een kwestie van smaak, maar als ik The Comsat Angels (of The Sound) beluister, krijg ik het gevoel dat zij zich zelden wat aantrokken van enige kritiek en gewoon hun eigen muziek bleven maken.

Het kan ook geen toeval zijn, dat Renascent de albums van deze twee bands wederom in de belangstelling heeft gebracht.

Hoewel de muziek van The Comsat Angels een totaal andere sfeer heeft,zijn er toch een paar overeenkomsten met een groep als The Sound te vinden. Wat het meest in het oog springt is, dat beide bands nooit zijn doorgebroken bij het grote publiek.
Het waren ook geen echte showacts, ze renden niet als gekken over het podium (al kon Adrian nog weleens omvallen, maar dat was zeker geen act!) en het was ook geen “klap eens met je handjes mee” muziek.

Wars van uiterlijk vertoon, zonder make up en bizarre outfits, deden deze groepjes gewoon hun werk, namelijk hele goede muziek maken. Ze vielen verder niet op. Ze hadden dus geen imago en vooral grote platenlabels hebben daar een hekel aan. Geen imago hebben verkoopt nauwelijks of helemaal niet, vandaar dat het met zowel The Comsat Angels als The Sound nooit wat is geworden.

Na heel veel jaren blijkt dan plotseling, dat een imago of liever het gebrek daaraan, geen enkele afbreuk doet aan de muziek… want goede wijn behoeft geen krans, toch? En dat is nu wat die jongens van Renascent ook hebben begrepen.

De ware muziekliefhebber, en daar zijn er meer van dan de grote platenmaatschappijen vaak denken, vindt zulke bands toch wel.

Vroeg of laat!

 

 

Stephen Fellows

 

Share Post :

More Posts